Werken over de grens soms ingewikkeld: 'Overal dezelfde regels zou een utopie zijn'

Werken over de grens soms ingewikkeld: 'Overal dezelfde regels zou een utopie zijn'

Als je in Nederland woont, maar in België werkt, krijg je te maken met allerlei hindernissen. Bijvoorbeeld op het gebied van belastingwetgeving en verzekeringen. Moet dat echt zo ingewikkeld zijn? We praten erover in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.

Ronald de Back,coördinator van het Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen, legt uit dat de verschillende regels in buurlanden het "echt wel lastig maken om over de grens te gaan werken."

Ton van Tilburg werkt op het Grensinformatiepunt Scheldemond. Wat hij vaak merkt, is dat er veel onduidelijk is over toeslagen, belastingen en verzekeringen. Het komt voor dat mensen te laat geïnformeerd worden. "En dat kan flink oplopen. Bijvoorbeeld Belgische kinderbijslag is veel hoger, dan kan het zijn dat je tienduizenden euro's moet terugbetalen."

Kan het niet simpeler?
Bart-Jan Ruissen, Europarlementariër namens de SGP voor de Fractie Europese Conservatieven en Hervormers, woont in Reimerswaal en werkt in Brussel. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik met het werken in België weinig problemen heb ondervonden", vertelt hij als hij inbelt in De Zeeuwse Kamer. Maar het probleem van onduidelijkheid dat Van Tilburg schetst, herkent hij wel.
De regelgeving is volgens hem zo verschillend, omdat landen zelf verantwoordelijk zijn voor hun beleid. "Europa is te divers om alles centraal vanuit Brussel te regelen." Daarom zou de oplossing volgens hem moeten liggen in betere informatievoorziening. "Zodat mensen duidelijk weten wat hun situatie betekent."

Volgens De Back zouden minder ingewikkelde regels toch "het meest ideale zijn". Een regio als Zeeuws-Vlaanderen zou daar flink mee kunnen groeien. Of dat heel realistisch is, dat weet hij ook niet. "Ik zou er voor voor pleiten om vooral te investeren om mensen preventief te informeren."
'Het is mijn droom, maar wel een utopie'
Van Tilburg zegt dat hij weleens droomt van overal dezelfde regels. "Maar ik denk wel dat het een utopie is. Landen zelf willen namelijk ook autonomie hebben en daar is ook wel iets voor te vinden."
Het investeren in goede informatievoorziening vindt hij wel hard nodig. Bijna iedere dag komt hij mensen tegen bij wie het verkeerd gelopen is. En bij sommige mensen is dat van tevoren te voorspellen. "Bijvoorbeeld iemand die in de bijstand zit. Als die in het andere land gaat wonen, vergeten ze soms dat de bijstand stopt aan de grens. Dan ben je nog veel meer in de problemen."

Ellende besparen
"Als je een punt zou kunnen maken in de grensregio, waarbij alle instanties bij elkaar zitten, zou je echt wel meters kunnen maken", zegt De Back tenslotte. Volgens hem levert dat uiteindelijk extra geld op en blijft de mensen die de grens overgaan een hoop ellende bespaard.

Wil je het filmpje beluisteren klik dan hier en dan kom je op de pagna van omroepzeeland terecht.

Bron: omroepzeeland

Slijptol
Terug naar de bovenkant van de website